Skip links
Hikayelerle matematik

Hikayelerle Matematik Nedir?

Matematik biliminin soyut bir kavram olarak değil de, görsel ve işitsel olarak anlatıldığı, neden sonuç ilişkisi içerisinde anlatılmasıdır ‘Hikayelerle Matematik’. En azından benim tanımım bu. Ülkemizde matematiğin bilinmemesinin ve sevilmemesinin sebebi olarak inandığım cevaplara çözüm olması amacıyla harekete geçtim. Matematiği içinden çıkılmaz problemler olarak değil görsel materyaller ve sesli biçimde öğrencinin zihninde hayal ettirerek kalıcı bir yer edinmesi için de hikayelerle matematiği oluşturdum.

Matematik belleğe alınan bilgidir. Geçmiş yaşantıların, öğrenilen tecrübelerin ve olayların birikiminin yapıldığı, gerektiği durumda ve sorunlar karşısında bilginin tekrar kullanılmasını sağlayan süreçlerin yöneticisidir. Öğrenilen bilgilerin hepsini kullanmasanız dahi unutmayacaksınız.

Hikayelerle Matematik Nedir?

Matematik neden var ?
Matematik nasıl ortaya çıktı ?
Biz bu konularını neden öğreniyoruz?
1750 yılında Berlin’inde gerçekleşen bir olayın bu günün matematiğine etkisini nedir?
Sıfırın yuvarlak olma sebebi nedir?
Neden matematik sadece gündelik hayatla sınırlı kalmadı ve her şeyi bilmen bekleniyor? gibi sorular üzerinde tartışarak, yanıt arayarak başlayan iletişimimize, günün konusuna uygun olarak soru seçiyorum. Ve öğrenci ile birlikte sorulara yanıtlar veriyoruz. Bulduğumuz bu çözümlerden sonra, konunun belgeselini izliyor, yorum yapıyoruz. Olayın doğrusunu öğrendikten sonra güzeli arayışımız başlıyor. Geçmişten bugüne matematik tarihi ile ilgili olay örgüsü günün konusunda birleşiyor ve konuyu öğrenmeye hazır olan öğrenci ile birlikte ortak kararla, günün konusuna başlıyoruz.

Hikayelerle Matematikte Kimleri Tanıyoruz?

Elbette Hikayelerle Matematik konusunu ele alıp bilim adamlarından bahsetmemek olmaz.

  • Matematiğin doğuşundan bahsederken; Heredot’un, Aristo’nun matematik tarihine bakış açısını,
  • Pisagor teoremine başlamadan önce ‘sayıların Babası’ olarak bilinen Pisagoru ve okulunu,
  • Köklü sayılar konusuna başlamadan önce Hippasus’un hazin sonunu
  • Cebir konusuna başlamadan önce ‘Cebirin Mucidi lakaplı El Harezmi’yi,
  • Doğa’nın mükemmel uyumdan bahsetmeden önce Leonardo Fibonacci’yi
  • Ve elbette geometri dersine başlamadan önce başöğretmenimiz MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN kendisi tarafından yazılan Geometri kitabını…

ve daha nicelerinin hikayesini öğrenip, videolarını izleyip, yeteri kadar merak ve heyecan duyulduktan sonra, o bilim insanlarını daha iyi anlayarak başlayacağız derslerimize.

Birebir ders anlatımı ile iletişim, en ileri düzeyde olduğu için; hiçbir şeyi kaçırmadan, atlamadan anlatılan konuyu öğrenmiş olursunuz. Böylece kendinizi daha çok işin içerisinde hissederek dersin sorumluluğunu üstleneceksiniz.

Hikayelerle Matematik Kimler İçindir ?

Matematik nasıl ki yaş farkı gözetmeksizin her insan için, yaşamak için kaçınılmaz bir kaynaksa, Hikayelerle Matematik de aynı şekilde her birey için kesin ve gerekli bir içeriktir.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler kendileri için en iyi başarıyı yalnızca sınav puanı olarak ele aldığı için, eksik bırakılan ve bağ kurulamayan bir çok ezber bilgi ile sınava giriyorlar. Bu ezberci mantık yüzünden de yeni nesil sorular korkulu rüya olmaktan öteye gidemiyor.

Oysa okumak, idrak etmek, konular arası bağlantı kurmak, durum değerlendirmesi yapmak, ilişkilendirmek, sonuç çıkarmak ve de anlamlandırmak gibi başlıklar bu topraklarda yetişen öğrenciler için ne kadar heyecan verici bir deneyimlenebilse, alınan bu tat vazgeçilmez olacaktır.

Ve kesinlikle matematik çok lezzetlidir. Şahsi tercihim olarak temeli eksik olan hiç bir sınav senesi öğrencime dönem konularını anlatmıyorum. Muhakkak, eksik nereye kadar gidiyorsa önce bunu analiz ediyor daha sonra, Hikayelerle Matematiği öğretiyorum. Sonuç olarak da derslere hevesle giren, öğrenme aşkıyla tutuşan ve yeni nesil-eski nesil fark etmeksizin soru çözmekten korkmayan öğrenciler yetiştirmiş oluyorum.

Yetişkin bir birey için dahi mevcut profesyonel iş hayatına farklı bir bakış açısıyla bakmak, durumun muhakemesini yapmak isteyen herkes için öğrenilecek hikayelerle matematik konusu olduğundan hiç şüpheniz olmasın.

 

Hikayelerle Matematiğe Nasıl Başlanır ?

Matematiği temelden başlayarak yeniden öğrenin!

8. Sınıf LGS konuları anlatılırken 6 ve 7. sınıf konularına da değinilerek matematiğe dair her şeye temelden başlayarak hikayelerle matematik ile öğrenmeye hazır mısın?

Üniversite sınavında matematikten kaç net yapacağım? Acaba matematik dersinde başarılı olabilecek  miyim? Matematik net sayılarım artacak mı ? gibi kara kara düşüneceğin sistemin dışına çıkalım ve Matematik biliminin eğlenceli dünyasına birlikte adım atalım.

Öğrenilen konunun mucidi kimdir?
 Bu konuyu neden öğreniyoruz?
 Günlük hayatımızda bu konu ne işimize yarayacak?
Sorularına yanıt olarak her konu öncesinde matematik bilimini tartışacağız.
Problemleri çözdükçe özgürleşeceksin!
Yeni nesil problemler herkesin sorunu ve bu normal. Bakış açını değiştirerek soruları anlamanı kolaylaştıracağız. Bakmak yerine görmeyi etkinleştirerek başarıyı yakalayacaksın!

Matematiği hikayelerle öğreneceğiz! Gel, bu ve daha nice sorulara yanıt bulabileceğin bir eğitim anlayışı ile tanış.
Matematik bilimini şimdiye kadar karşılaşmadığın bir yöntemle HİKAYELERLE MATEMATİK öğrenmeye başla!

 

Leave a comment